tisdag 22 november 2011

vad jag såg

Ikväll såg jag en väldig intressant och tänkvärd dokumentär, som även finns att återse HÄR.
"Inside: Child Poverty" var namnet, och visade på hur situation är för barn som lever i fattigdom här på NZ. I dokumentären visas att 1 av 5 barn växer upp (i någon form av) fattigdom här och vilka följder detta har för barnens (o)hälsa.
Det gör ont i hjärtat och självaste själen när man ser detta.
Det som kanske gör mig mest ont, är när de intervjuade föräldrarna som står i affären och klagar över att de inte har råd att köpa mjölk till sina barn, men sedan har chipspåsar och kakor i kundvagnen.

Ord överflödiga.

Men sedan förflyttar sig dokumentären till Sverige! Japp, dom drar till Sverige för att visa den svenska välfärden ur ett barnperspektiv. Att sjukvården är gratis dygnet runt för barn. Att barnen får mat i skolan. Att boendestandarden håller borta många av de problem som återfinns här. Att barnsjukdomar som finns här på NZ har försvunnit ur det svenska samhället för många årtionden sedan.

Visst finns det fattiga familjer i Sverige också. Men var barn som går till skolan får minst ett varmt mål mat om dagen (oavsett om familjen sedan äter chips resten av dagen), och om de behöver åka på akuten efter kl.17 så behöver i alla fall inga pengar byta ägare.

Detta är verkligen något att vara stolt över!

(Till något helt annat: Imorgon ska jag ta bilder och lägga ut på vårat nya inköp! Vi är mäkta nöjda!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar